Menu Sluiten

Oproep voor 5 mei

==================================================

Beste veteraan,

Locatie Holtingerhof wil graag ter ere van Bevrijdingsdag 75 jaar geleden 5 mei om 09:00 uur een Bevrijdingsontbijt voor de ouderen organiseren i.s.m. het Drenthe College, afdeling Zorg en Welzijn. De bedoeling is dat er voor aanvang ontbijt een gedicht voorgedragen wordt door een bekende Emmenaar (burgemeester of een wethouder) Tevens zal een bewoonster haar persoonlijke ervaringen betreffende de oorlog vertellen. Wij zouden het fijn vinden om een oorlogsveteraan als erelid uit te nodigen. Vandaar mijn vraag aan u of u mij op weg kunt helpen.

Ik hoor graag van u en alvast dank voor de moeite.

Met vriendelijke groet,

Annelies Looijen
activiteitenbegeleider Treant Zorggroep locatie Holtingerhof.

Aanmelden kan via leo.haeren@gmail.com

===============================================================

Programma 2020

  • februari                     Bijeenkomst te Exloo
  • 10 t/m 20 april         Veterans View in Emmen

Coronavirus treft 75 jaar vrijheid: veel vieringen en herdenkingen gaan niet door

De 75-jarige herdenking van de bevrijding van Nederland wordt hard getroffen door de aangescherpte maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Helaas raakt dit ook de activiteiten van VOZOD.

 

Activiteiten rond 75 jaar bevrijding Emmen (onder voorbehoud)

Bevrijdingsdag, dat is toch op 5 mei? Dat is inderdaad de datum van de landelijke Bevrijdingsdag, omdat het Duitse leger op 5 mei 1945 te Wageningen capituleerde.

De bevrijding van Emmen door de Poolse 1e Pantserdivisie vond plaats op 10 april 1945,   precies 4 jaar en 11 maanden na de verovering van Emmen door de Duitsers. Er werd stevig gevochten en daarom moesten de Polen, als versterking, vanuit Breda naar Emmen gaan terwijl de Canadezen richting Ter Apel gingen. 10 April is daarom voor de Emmense bevolking een speciale datum die zou moeten worden herdacht en gevierd. Tenslotte is er zowel sprake van rouw vanwege de vele doden en gewonden enerzijds en de viering van het einde van de oorlog en de bevrijding van Emmen, anderzijds.

Vanzelfsprekend lag direct de nadruk op de herdenking. Al vele jaren, worden op 10 april, de oud-strijders ontvangen in Emmen en persoonlijk bedankt voor de door hun geleverde strijd voor de bevrijding van ons Emmen en Nederland. Samen met de oud-strijders worden natuurlijk ook de mensen herdacht die de oorlog niet overleefden.

Het aantal nog levende oud-strijders (oorlogsveteranen) neemt in de loop der jaren steeds verder af. De herdenking blijft een voorname rol spelen, maar toch verschuift de focus beetje bij beetje naar het leven in vrijheid. Een groot deel van de bevolking heeft de oorlog niet meer meegemaakt. Daarom is het enorm belangrijk om de bevrijding van Emmen 10 april jaarlijks te blijven herdenken en vieren. Vrijheid is tenslotte, zelfs op de dag van vandaag, niet vanzelfsprekend.

Daarom is het belangrijk om de mensen in de gemeenten in contact brengen met de veteranen van  gisteren, vandaag en zeer zeker, de veteranen van morgen. Veel wordt door de jaren heen vergeten en lijkt heel gewoon, zo ook vrede. Onze bevrijders verdienen respect en waardering, net als onze veteranen en de huidige militairen die dagelijks onze vrede verdedigen en in stand houden, zij geven en gaven een deel van hun leven.

De jeugd hierbij betrekken en hen proberen duidelijk te maken dat wat ze nu hebben niet vanzelfsprekend is, maar dat daar zwaar voor is gevochten en dat dit levens heeft gekost en nog steeds kost.

VETERANEN TE MIDDEN VAN DE SAMENLEVING (Veterans Vieuw)(onder voorbehoud)

Kijk door de ogen van veteranen naar hun missies en stap onder de baret. Ervaar wat zij beleefden tijdens hun inzet in dienst van de vrede. Onder het ‘hoofddeksel’ krijgen bezoekers letterlijk een beeld van vijf veteranenverhalen: Korea, Cambodja, Rwanda, Bosnië en Afghanistan.

 

Voor meer informatie over de Veterans Vieuw: https://www.veteranendag.nl/gemeenten-scholen/veterans-view/

Informatie Veterans Vieuw in Emmen: https://75jaarvrijheidemmen.nl/event/veterans-view-emmen/

Voor meer informatie 75 jaar vrijheid Emmen: https://75jaarvrijheidemmen.nl/

Let op! Vanwege de genomen maatregelen tegen het coronavirus zijn veel evenementen afgelast. Ook evenementen uit deze agenda kunnen niet allemaal doorgaan. Check daarom altijd even bij de organisatie van het evenement wat de huidige status is.

 

  • 10 april                      Fakkeloptocht i.v.m. 75 jaar bevrijding
  • 4 mei                          Dodenherdenking.  Detachement in Borger-Odoorn; Emmen en Coevorden om krans te leggen.
  • 5 mei                          Bevrijdingsconcert speciaal voor VOZOD-veteranen
  • mei                             Herdenking Indië-Militairen te Emmen
  • juni                             Bijeenkomst Coevorden
  • 5 september              Regio veteranendag te Emmen
  • november                  Sint-Nicolaas bijeenkomst

of

  • december                   Bijeenkomst met de Kerstman